вівторок, 19 лютого 2013 р.

Розквітай же, рідна українська мово!

                                                               Мово рідна! Мово невмируща!
        Нездоланна в просторі віків
        Ти потрібна нам, як хліб насущний,
        Як дарунок вічний прабатьків.
Рідне слово… Скільки в тобі чарівних звуків, животворного трепету і вогню! Скільки в тобі доброти і лагідності, мудрості земної, закладеної ще славними вільнолюбними предками. Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово?
Мова — це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати.  Мова не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.
«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу — це його мова, ота багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування»,— писав Панас Мирний.
 У світі існує понад 6 тисяч мов. Кожна мова неповторна. Як не існує веселки без різнобарв’я кольорів, так не існує людства без барвистого вінка мов, однією з кращих квіток якого є наша українська мова .Українська мова - це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов'їна. Наша мова прекрасна і барвиста, наче дощова веселка. Не можна ходити по рідній землі, не зачаруючись виплеканою народом у віках рідною мовою. Тому, щорічно, 21-го лютого ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Це свято саме тієї мови, якою ми розмовляємо, пишемо, читаємо.
Наша мова сягає своїм корінням у глибоке минуле. Ще в ХVVІІ ст. судове й державне листування велося українською мовою. Українську мову можна почути в Канаді, Великобританії, Мексиці, Німеччині, Аргентині, Венесуелі, Парагваї, Греції, Китаї (близько 40 країнах світу). Історію, географію, літературу та мову України вивчають у 28 коледжах та університетах США.
Більше дізнатися про культуру, історію  та походження  рідної мови  допоможе користувачам нашої  бібліотеки тематична викладка літератури «Дзвенить струмочком рідна мова.» А також ми провели годину спілкування «Розквітай же, рідна українська мово!»

вівторок, 5 лютого 2013 р.

Квіти — прекрасний дарунок природи

 
Найкращим і найдоступнішим засобом для пізнання барв та кольорів нашого життя є квіти. Щодня, відволікаючись від  суєти та проблем, ми маємо надзвичайну можливість зануритися в казкову планету – планету  рослин. Живі квіти, що приносять нам стільки позитивних емоцій і настрою, є невід'ємною частиною життя людини. Вони з давніх часів супроводжують і прикрашають життя та побут  людини. Доглядаючи за кімнатними квітами, ми відпочиваємо, отримуємо задоволення від роботи і просто  задоволення та насолоду.
2 лютого   у нашій бібліотеці відбулося засідання групи квітникарів під назвою « Догляд за кімнатними квітами» . Зокрема їх зацікавила розповідь про  догляд за квіткою , яка має чудову назву – дерево життя або товстянка.
Товстянка портулакова  - або Грошове дерево чи дерево життя - деревоподібна рослина до 1 м у висоту має темно-зелене листя із червоною облямівкою по краю. Листя до 5 см довжиною і 2,5 см шириною. Утворює повітряне коріння, які спочатку білуваті, потім буріють. Цвіте невеликими білими або рожевими квітками. Цю рослину можна зустріти і під іншою назвою - як товстянку сріблисту  або товстянка овальна . Вона не вимоглива до прямого сонця й добре росте біля будь-яких вікон.
Поради по догляду за товстянками поділилась наша учасниця групи Могитич Оксана , яка виростила в себе цю квітку:
Температура: Помірна. Взимку період спокою при температурі 8-12°С, при сухому утримуванні. Зимовий мінімум 7°С. Влітку краще утримувати під відкритим небом на балконі або в саду. При зимівлі в теплих умовах втрачає лисття і декоративну привабливість.
Освітлення: Яскраве інтенсивне освітлення, із прямими сонячними променями. Товстянки люблять багато світла і сонця і взимку і улітку.
Полив: Помірний навесні і влітку, з осені скорочується, і взимку практично не поливають.
Добриво: З кінця весни до середини літа підгодовують спеціальним добривом для кактусів і інших товстолистових один раз на місяць.
Вологість повітря: Товстянки стійкі до сухого повітря, але періодичне обприскування зовсім не зашкодить і буде мати гігієнічні цілі.
Пересадження: Ґрунт - 1 частина дернової, 1 частина листовий, 1 частина торф'яної землі, 1 частина піску і цегловий пил. Для дорослих і старих рослин дерновий ґрунт становить 2 частини. Пересаджуються молоді рослини щорічно, старі через рік. Після пересадження полив дуже обережний - потроху, щоб не викликати загнивання корінців. Корисно додавати в ґрунт крихти цегли і шматочки березового вугілля.
Розмноження: Листочками і стеблами. І листя, і стебла підсушують. Також розмножують насінням, але набагато рідше.