пʼятницю, 29 січня 2016 р.

Стогнали Крути і молився вітер, цілуючи скривавлені сліди

                                                                                 І пам'яті свічка горить не згаса
      І  300 сердець – наша гордість, краса.
    Під Крутами квіти, «Реквієм» спів...
    Пам'ятай, Україно, патріотів синів
    
Багатовікова історія українського народу, насамперед літопис життя і смерті народу-великомученика, на долі якого було досить лиха... Майже кожне століття, як свідчать давні джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами.
     Людина має пам’ятати, звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову, культуру. У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.
   29 січня 1918 року назва невеликої станції, що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач – Київ, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є націонольним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність.
    Поїзди, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять... Немов будять приспану нашу пам’ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи незалежність молодої Української держави. Передчасно зів’ялий цвіт, юні романтики...
     Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.
     Наша книгозбірня також вшановує пам’ять юних героїв.  Для жителів села, в клубі,  буде проведена  година пам’яті  «Стогнали Крути і молився вітер, цілуючи скривавлені сліди», а в бібліотеці для користувачів облаштована тематична поличка « Пам’ятаймо Крути» 
 
 
 
     

пʼятницю, 22 січня 2016 р.

І обнялися береги одного вічного народу


                                                                 Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить
           Нам берегти тебе, Соборну і єдину
І нам твою історію творить!

    22 січня 1919 року ввійшло в історію як День  Злуки або Соборності українських земель. Це була спроба об’єднати всі українські землі в єдину  державу. Історія була жорстокою до України. Так трапилося, що протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала своєї державності та єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам.  
   У глибину століть сягає історія нашого народу. Україна має багате й славне минуле. Вона виплекала Запорозьку Січ, славетну Києво-Могилянську академію. Україна виколисала велетнів сили і духу — таких, як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Григорій Сковорода, Устим Кармелюк, Юрій Дрогобич, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський... Цей перелік можна продовжити й іменами наших сучасників, які примножують славу нашої Батьківщини.    Збулося довічне прагнення нашого народу. Збулося те, за що страждали і гинули, боролися і вболівали, для чого жили і працювали мільйони синів і дочок України — впродовж років, десятиліть, століть... Те, що було провідною зорею для геніїв її духу і що було їхнім непозбутнім болем і тяжкою мукою... Воскресний  день настав!.. Слава Україні! Слава! Героям її — слава!  
   Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні.Україна може вижити і повинна вижити і — насамперед завдяки її культурі. Бо це — єдиний посланець душі України, її людська і творча суть. Час минає, а все, що талановито закарбовано у слові, залишається з нами і залишиться після нас. Утверджуймо Україну Духу, Україну Розуму, Україну Серця — навіки, до нескінченності, — на Радість Світам!  
   Наша бібілотека також приєднується до відзначення цього  свята.У нас буде проведено літературно - історичну годину  «І обнялися береги одного вічного народу», а також для наших користувачів облаштована тематична викладка літератури  «У нас одна Батьківщина – Соборна Україна»