вівторок, 30 серпня 2016 р.

Його життя - вогонь і боротьба


Іван Франко – це безмежна країна, яка досі не має своєї наукової карти. Є в ній місцевості й дороги, добре знані кожним зі шкільної парти. З любов'ю і шаною вимовляє все прогресивне людство ім'я Івана Франка, відзначаючи його черговий ювілей. Його називають Каменярем, бо він сміливо вдарив по скелі австро-угорського цісаризму, молотом лупав скелю соціальної несправедливості, гукаючи тисячам: "Лупайте сю скалу. Нехай ні жар, ні холод не спинить вас". Франко став великим тому, що вийшов а народу, йшов з народом і вів його вперед, закликаючи "добувати хоч синам" як не собі, кращу долю в боротьбі". Він завжди бур у передніх рядах тих, хто ламав скелю старого світу в ім'я нового; скелю неправди і визиску в ім'я правди, добра і краси. Іван Франко "внесений до списків найбільших письменників світу і його ім'я висічене на гранітних скрижалях історії  поруч з іменами найславетніших синів людства.
  Перу письменника належить понад п'ять тисяч творів, які ввійшли до золотого фонду не лише української, а й світової літератури. Його твори завжди служили і будуть служити всьому передовому людству в боротьбі проти імперіалізму, проти гноблення і експлуатації людини людиною, за мир, демократію і братерство.
    Багатогранність таланту І.Франка більш ніж дивовижна. В одній особі поєдналися поет, прозаїк і драматург, перекладач і літературний критик, історик і теоретик літератури, філософ, фольклорист, мовознавець, етнограф та економіст, один з найважливіших політиків Галичини кінця 19-початку 20 ст.
     Франко жив і творив, випереджаючи час. Велика філософія життя, розгорнена у творах Франка, до кінця ще не збагнена. Як актуально і сьогодні звучать слова Каменяра!
     Завдання бібліотечних працівників - доносити до свідомості читачів дорогий скарб творчого доробку Великого Каменяра. Для широкої пропаганди творів та літератури про життя і творчість письменника у нашій книгозбірні були проведені літературні читання  творів Івана Франка "Його життя - вогонь і боротьба"



 

 

 
 

середу, 24 серпня 2016 р.

Україна лагідна і мила.....


На білому світі є різні країни,
                         Де ріки, ліси і лани…
          Та тільки одна на землі Україна,
                      А ми її доньки й сини.
     Україна... Золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних поетичних слів придумали люди, щоб висловити гарячу любов до краю, де народилися й живуть!
       Рідна земля – це казковий світ дитинства і юності, це невичерпне джерело, що все життя живить душу людини добром і світлом, куди б потім не завели шляхи долі. І в тому дитинстві – рідна хата, наша берегиня. Біла хата у вишневому садку. Біла барва в Україні – символ чистоти, морального здоров’я, душевної краси.
      Все йде, все минає… та залишається пам'ять, добра слава про людей, що мандрують у світи в пошуках істини та правди. В історії залишаються імена, які з гордістю вимовляє, і шанує все людство.  Зберегти Незалежність, збудувати міцну державу, зберегти, розвинути і примножити її моральні, культурні і духовні цінності – наш святий обов’язок .Шануймо себе і свою гідність, і шанованими будемо іншими.
       І тому  з нагоди 25-тої річниці Незалежності України наша книгозбірня разом з клубом, завідувачка Мальон Марія Григорівна , а також  богослужитель  отець  Михайло  та  громада  села провели святкову Службу Божу та Молебень  біля могили Січовим Стрільцям , а також  святковий концерт « Україна лагідна і мила , водночас велична і проста»
       В бібліотеці облаштована тематична поличка «25 років Нежалежній Україні»