понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Нам злуку дарував Господь.



      Нехай ніхто не половинить
     Твоїх земель, не розтина,
      Бо ти єдина, Україно,
     Бо ти на всіх у нас одна.
     Одна від Заходу й до Сходу,
     Володарка земель і вод -
    Ніхто не ділить хай народу,
  Бо не поділиться народ…

 
Д. Чередниченко

      Перше листопада було, є і залишиться в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно – Українською Республікою. Саме в цей день на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг. 21 листопада останні українські підрозділи покинули місто. Між цими двома датами проліг короткий відрізок часу – короткий, але насичений змістом і подіями Великого Зриву народу за свою свободу. Листопадові бої лягли в основу всіх подальших змагань: і героїчних походів з армією Наддніпрянської України, і підпільної боротьби проти польського окупанта, і нерівного бою з новими поневолювачами.
    13 листопада 1918 року було ухвалено Тимчасовий Основний закон ЗУНР, який затвердив конституційні основи новоствореної держави. Вища законодавча влада була зосереджена в руках членів Української Національної Ради. До парламентської когорти  потрапили найвизначніші люди краю – письменник Василь Стефаник, Антін Крушельницькій, Омелян Попович, Петро Карманський, Осип Назарук, науковці Кирило Студинський, Мирон Кордуба, Станіслав Дністрянський, Олександр Барвінський, Митрополит Андрей Шептицький, священики Андрій Бандера, Степан Онишкевич, правники Сидір Голубович, Роман Перфецький, практично всі українські політики.
А далі запеклі бої Української Галицької Армії за державність, переїзд уряду ЗУНР до Станіславова (тепер Івано-Франківськ), наступ 80-тисячої армії Галлера, оснащеної державами Антанти. Опинившись у скрутному становищі Українська Народна Рада розпочала переговори з Українською Народною Республікою про об’єднання всіх українських земель в єдину державу. Ухвалу про об’єднання ЗУНР та УНР Українська Національна Рада одностайно прийняла у Станіславові 3 січня 1919 року, а 22 січня 1919 року на Софіївській площі в Києві було проголошено Акт злуки ЗУНР та УНР.
    ЗУНР проіснувала недовго, але день 1-го листопада назавжди став символом невмирущої ідеї українців до свободи і незалежності.
   З цієї нагоди, у нашій книгозбірні для користувачів буде проведено інформаційну годину «Нам злуку дарував Господь»
 
 
 

четвер, 13 жовтня 2016 р.

Козацька держава -наша гордість і слава

 
Улюблена Богом перлина
  Для всіх українців одна —
Козацька моя Україна,
   Хлібів золотих сторона.
Ось і знову ступила на наш поріг золоточола осінь. Земля переливається всіма відтінками золота, а над нею - синє, чисте, бездонне небо. І здається, ніби вже вкотре, прийшла до нас Прекрасна Діва Марія і знову розкинула над нами свій небесно- синій омофор-покров, щоб  захистити нас, змусити замислитись над цінностями життя.
     14 жовтня – день особливий, коли переплітаються релігійне та державне, народне та військове – Покрова Пресвятої Богородиці, день українського козацтва, річниця створення Української Повстанської Армії  та день захисника України.
       Покрови Пресвятої Богородиці, для нас, українців- свято християнське і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.
    Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву — Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва.
    2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.
    День захисника́ України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.
   Свято встановлено 14 жовтня 2014 указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу.
      Наша бібліотека теж відзначає це свято. Разом з школою та клубом була підготовлена та проведена героїко-патріотична година «Козацька держава наша гордість і слава», а користувачі нашої книгозбірні мали змогу переглянути тематичну викладку літератури
   «Україна — козацька держава».