четвер, 13 жовтня 2016 р.

Козацька держава -наша гордість і слава

 
Улюблена Богом перлина
  Для всіх українців одна —
Козацька моя Україна,
   Хлібів золотих сторона.
Ось і знову ступила на наш поріг золоточола осінь. Земля переливається всіма відтінками золота, а над нею - синє, чисте, бездонне небо. І здається, ніби вже вкотре, прийшла до нас Прекрасна Діва Марія і знову розкинула над нами свій небесно- синій омофор-покров, щоб  захистити нас, змусити замислитись над цінностями життя.
     14 жовтня – день особливий, коли переплітаються релігійне та державне, народне та військове – Покрова Пресвятої Богородиці, день українського козацтва, річниця створення Української Повстанської Армії  та день захисника України.
       Покрови Пресвятої Богородиці, для нас, українців- свято християнське і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.
    Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву — Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва.
    2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.
    День захисника́ України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.
   Свято встановлено 14 жовтня 2014 указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу.
      Наша бібліотека теж відзначає це свято. Разом з школою та клубом була підготовлена та проведена героїко-патріотична година «Козацька держава наша гордість і слава», а користувачі нашої книгозбірні мали змогу переглянути тематичну викладку літератури
   «Україна — козацька держава».
 
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар