пʼятницю, 11 жовтня 2019 р.

З днем захисника України


14 жовтня - Свято Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва та День Захисника України.
    Ніжна і лагідна, трепетна й мужня, Пресвята Богородиця, взяла нас під своє покровительство, Вона говорить за нас перед Богом. Вона натхнення Бетховена і Моцарта. Захоплення Леонардо да Вінчі і Мікеланджело, оспівана Шевченком. Цей день її. Це дуже чинне свято, піднесено-урочисте: кожен чекав покрову Матері Божої .
        Божу Матір Покрову вважали своєю покровителькою також і  запорозькі козаки. Вона була їхньою заступницею у далеких походах,  її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки.  Саме 14 жовтня відзначали престольне (храмове) свято головного на Січі храму – Покровського. Цього дня відбувалися вибори нового отамана. Тому в Україні свято набуло ще й козацького змісту й отримало другу назву – Козацька Покрова. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Крім того, саме 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху.
      Ми з вами живемо на цій славній землі українській і повинні знати про подвиги своїх запорожців, а також про наших земляків воїнів-захисників АТО та ООС , які і сьогодні продовжують героїчну сторінку нашої історії, захищаючи наші кордони від ворогів.
     Тому для свої користувачів ми облаштували тематичну викладку літератури  « З днем захисника України», де наші відвідувачі мають змогу ознайомитися з історією  козацтва та побачити героїв сьогодення.


Немає коментарів:

Дописати коментар