четвер, 9 березня 2017 р.

Наш край - історії скарбниця,тут б’ється серце Кобзаря


      Він був як полум'я. Його рядки —
           Дзвінкі і небезпечні, наче криця,
           Переживуть і жито, і пшеницю,
             І хліб, і сіль, і війни, і віки.

 
      Шевченкове свято - то кришталево чисте свічадо. 203 роки минуло від того дня, коли українка-кріпачка дала світові генія, але він не віддаляється, а наближається до нас.
    Тарас Шевченко. З цим іменем сьогодні на планеті ідентифікується Україна та українці. І хто б ти не був, де б не жив, той, хто перечитає "Кобзаря", не зможе уявити своєї долі без Шевченка.
     Світова велич письменника визначається багатьма складниками: його місцем у світовому літературному процесі, впливами на читача та хід історичних подій, внеском нових ідей і нових мистецьких засобів та скарбів у загальнолюдську культуру.
    Ми з неприхованою гордістю промовляємо ім'я нашого пророка, що став гордістю всього цивілізованого й культурного світу.
     Борис Грінченко писав: «Шевченко своєю національною свідомістю є геній, а своєю незмірною вагою, значенням у справі національного відродження свого рідного краю є явищем феноменальним, єдиним, може, на світі».
     Нас просто не існує без Шевченка. У ньому — уся історія наша, усе буття, усі мрії. Відомо: Україна — це Шевченко, Шевченко — це Україна. Шевченко як явище велике і вічне – невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з буттям рідної держави продовжується нею, вбираючи в себе нові дні й новий досвід народу, відгукуючись на нові болі та думи, стаючи до нових скрижалей долі.
    Пізнавати Шевченка - це працювати до сьомого поту й наближатися до торжества добра над злом, очиститися духовно й морально.
    Тож слухаймо Шевченкове слово! Хай же й сьогодні, і в наступні роки розбудови української держави обпікає промерзлі наші душі огнем словесним Шевченко, хай воскресає він, пророк народу нашого, повсякчасно у наших благородних помислах і державних ділах.
     З метою пропаганди  творів та літератури про життя і творчість великого сина українського народу, а також з нагоди відзначення його дня народження, у нашій книгозбірні ми облаштували тематичну викладку літератури та підготували літературний акорд «Наш край- історії скарбниця, тут б’ється серце Кобзаря»



Немає коментарів:

Дописати коментар