пʼятницю, 11 червня 2021 р.

Письменник з мужнім і чутливим серцем

Його книжки читають і за написаними ним історіями знімають художнє кіно. Українському письменникові Василю Шкляру 10 червня виповнилося 70 років. Шкляра називають «батьком українського бестселера», а про його роман «Залишенець. Чорний Ворон» чули усі, його читають солдати на фронті. Василь Шкляр народився 10 червня 1951 року в селі Ганжалівка Лисянського району, що на Черкащині. Середню школу зі срібною медаллю Шкляр закінчив у Звенигородці. Вступив на філологічний факультет Київського університету, але через інцидент із вибуховим пристроєм (під час так званого трудового семестру у колгоспі помітили, як «студент Шкляр грався бомбою») перевівся за студентським обміном до Єреванського університету. Перші свої літературні твори Василь Шкляр почав писати у 1970-х роках – «Перший сніг» (1977), «Де твій Остап, Соломіє?». Далі були повісті і романи: «Живиця», «Праліс», «Ностальгія», «Ключ», «Елементал», «Кров кажана», «Декамерон», «Репетиція сатани», «Черешні в житі». У 2000–2004 роках Шкляр був головним редактором видавництва «Дніпро». У 2009 році виходить найвідоміший роман Шкляра «Залишенець. Чорний Ворон».
За цей роман у 2011 році Василя Шкляра визнають лауреатом Шевченківської премії. «Народну Шевченківську премію – «Залізний Мамай» Василеві Шкляру вручили у квітні 2011 року у Холодному Яру – біля пам’ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупаки. Також у цей час Василь Шкляр написав і видав романи «Маруся» (2014), збірку «Чорне сонце» (2015), «Троща» (2017), «Характерник» (2019).
Шкляр – лауреат багатьох літературних премій, зокрема: «Золоте перо», «Золотий Бабай», «Коронація слова», «Спіраль століть», міжнародна премія в жанрі фантастики у номінації «За найкращу україномовну фантастику», Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка, Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського в номінації «Художня література» за роман «Характерник» Про життя та пригоди Василя Шкляра переповідають багато історій і стверджують, що багато із того, що сталося із ним у житті, автор переносить у свої романи. У його творчому доробку – романи, повісті, оповідання, книги для дітей, переклади творів вірменських та російських письменників. Його твори перекладено англійською, болгарською, вірменською, шведською, словацькою, російською мовами тощо. Поза тим, нинішній ювіляр має активну громадянську позицію, своєю невтомною працею сприяє поступу мови, духовності, утверджуючи Україну в Україні. Василь Шкляр переконаний, що завдяки таланту, силі розуму й волі можна істотно впливати на зовнішній світ, на інших людей і взагалі на суспільство. Про це письменник пише в своїх книгах, серед яких немало життєвих порад знайде для себе молодший читач.

Немає коментарів:

Дописати коментар