пʼятницю, 22 січня 2016 р.

І обнялися береги одного вічного народу


                                                                 Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить
           Нам берегти тебе, Соборну і єдину
І нам твою історію творить!

    22 січня 1919 року ввійшло в історію як День  Злуки або Соборності українських земель. Це була спроба об’єднати всі українські землі в єдину  державу. Історія була жорстокою до України. Так трапилося, що протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала своєї державності та єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам.  
   У глибину століть сягає історія нашого народу. Україна має багате й славне минуле. Вона виплекала Запорозьку Січ, славетну Києво-Могилянську академію. Україна виколисала велетнів сили і духу — таких, як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Григорій Сковорода, Устим Кармелюк, Юрій Дрогобич, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський... Цей перелік можна продовжити й іменами наших сучасників, які примножують славу нашої Батьківщини.    Збулося довічне прагнення нашого народу. Збулося те, за що страждали і гинули, боролися і вболівали, для чого жили і працювали мільйони синів і дочок України — впродовж років, десятиліть, століть... Те, що було провідною зорею для геніїв її духу і що було їхнім непозбутнім болем і тяжкою мукою... Воскресний  день настав!.. Слава Україні! Слава! Героям її — слава!  
   Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні.Україна може вижити і повинна вижити і — насамперед завдяки її культурі. Бо це — єдиний посланець душі України, її людська і творча суть. Час минає, а все, що талановито закарбовано у слові, залишається з нами і залишиться після нас. Утверджуймо Україну Духу, Україну Розуму, Україну Серця — навіки, до нескінченності, — на Радість Світам!  
   Наша бібілотека також приєднується до відзначення цього  свята.У нас буде проведено літературно - історичну годину  «І обнялися береги одного вічного народу», а також для наших користувачів облаштована тематична викладка літератури  «У нас одна Батьківщина – Соборна Україна»




Немає коментарів:

Дописати коментар