вівторок, 25 квітня 2017 р.

трагедія нашої епохи


Впаде на землю зірка — Чорнобиль,
Гіркими стануть річки й озера,
Замість лісів залишиться лиш пил,
Лиш пустка, чорнота, химера.

    У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилині 40 секунд над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало полум'я. Розпочалась пожежа. Трагедія сталася 26 квітня 1986 року. Вона ввійде в історію, в усі хроніки людства як невигойна рана на тілі України. Надто дорого заплатили й ще платимо за Чорнобиль. За кілька днів людство зробило крок з епохи доатомної в епоху незвідану.
    Горе, страждання. Втратили життя землі й ріки, спустіли донедавна мальовничі села, поселилася скорбота в «мертвому місті» Прип’яті, радість покинула людей.
     Байдужість, легковажність, бездумність, безвідповідальність, некомпетентність — ось хто винен! Чорнобиль — важкий, болісний урок, і забути його неможливо. Наша країна вперше відчула на собі таку  грізну силу, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю. 26 квітня почався відлік біди Чорнобильської катастрофи. Вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом не відомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління.
     Немає, мабуть, в Україні місця, де  б не було  тих, хто ліквідовував  наслідки аварії, комусь — рятували  життя і здоров’я, іншим  допомагали матеріально й морально. Проходять роки після аварії на Чорнобильській АЕС. Минув 31  рік.  А біль не вщухає, тривога не полишає людей, пов’язаних скорботним часом ядерного апокаліпсиса. Біда розчинилася у духмяному повітрі, у біло-рожевому цвітінні яблунь та абрикос, у воді сільських криниць, у всій красі. Та хіба тільки в ній? Вона розчинилась у людях.. Увесь цей жах відгукнувся болем у серцях мільйонів людей
       Наш земний уклін, довічна вдячність усім, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, заради нас брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Священна пам’ять тим, хто поклав своє життя.
      І тому наша бібліотека щорічно відзначає цю подію . Для свої користувачів ми облаштували тематичну викладку літератури «Чорнобиль… Чорний біль нашої землі!» та годину роздум     «Трагедія нашої епохи»





Немає коментарів:

Дописати коментар