середу, 31 жовтня 2018 р.

ЗУНР - українська держава новітньої доби


        Я хочу, щоб прийшла жадана воля,
                Щоб серце матері забилося без болю,
               Щоб встала тут, де попіл і руїна,
              Й подала руку сонцю Україна.

      Перший листопад був, є і залишився в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно – Українською Республікою.
    Листопадова революція – це був попередній крок до проголошеної три місяці пізніше, 22 січня 1919 року, урочисто на Софіївській площі в Києві Соборності всіх українських земель в одну велику українську державу. В історичному акті соборності й державного об’єднання українських земель ідея Листопадового зриву знайшла своє всеукраїнське завершення. Це один найяскравіший період побудови незалежної держави.
     Kожного разу ми знову повертаємось до тих вікопомних днів. Повертаємось не лише для того, щоб віддати шану, а, передусім, щоб отримати від них те невичерпне джерело сили, знання та досвід, які так потрібні у наш нелегкий відповідальний час. Всього було в нашій історії: і високого, і трагічного. Як ніякий інший народ, українці заплатили за своє право на волю життям мільйонів синів і дочок. Вони гинули по світах за ту ідею, без якої будь-який народ перестає так називатися. Скільки разів розлука і відчай брали верх, коли здавалося, що вже ніхто не порятує народ від загибелі. Однак кожна епоха народжувала нових героїв, готових до самопожертви.
      Змінюються епохи, але незмінною є готовність вірних синів і дочок покласти своє життя на вівтар Незалежності. Серед них – січові стрільці, вояки УПА, Герої Небесної Сотні та багато інших. І сьогодні примножують славу України учасники Революції Гідності та бійці АТО – наше молоде свідоме покоління.
      Україна – країна трагедій і краси , країна , де найбільше люблять волю і найменше знали її . Тож своїми знаннями , працею здобутками підносімо культуру. Будьмо гідними своїх предків, любімо рідну землю, бережімо волю і незалежність України, поважаймо свій народ.
Шануймо себе і свою гідність і шановані будемо іншими !!!
 
 
 
 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар