пʼятницю, 22 лютого 2019 р.

Барвінкове розмаїття – мови рідної суцвіття


   21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято, до календарів усього світу воно ввійшло тільки в 1999 році. І в Україні воно  лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.      
    Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була,  є і буде рідною мовою їхніх дідів, батьків, а також  буде мовою їхніх дітей. 
   Рідне слово… Скільки в тобі чарівних звуків, животворного трепету і вогню! Скільки в тобі доброти і лагідності, мудрості земної, закладеної ще славними вільнолюбними предками. Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово.
     «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу — це його мова, ота багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування»,— писав Панас Мирний.
    У світі існує понад 6 тисяч мов. Кожна мова неповторна. Як не існує веселки без різнобарв’я кольорів, так не існує людства без барвистого вінка мов, однією з кращих квіток якого є наша українська мова — державна мова України. 
    Як чудово, коли народ зберігає свою мову. Адже мова — це показник існування нації. Поки існує мова, існує народ.
   Саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки. Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!
     Наша книгозбірня завжди вшановує це свято. Для своїх користувачів ми облаштували тематичну викладку літератури: « О, слово рідне, пращура молитво…» та провели поетичну карусель «Барвінкове розмаїття – мови рідної суцвіття»

Немає коментарів:

Дописати коментар