суботу, 27 квітня 2013 р.

Твій біль Україно -Дзвони Чорнобиля

  

27 років тому за 100 кілометрів на північ від Києва сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства - аварія на Чорнобильській АЕС, яка призвела до радіоактивного опромінення великої кількості людей, забруднення води та значних територій.
 Указом Президії Верховної Ради УРСР від 29 березня 1990 року (N 8985-ХI) 26 квітня проголошено "Днем Чорнобильської трагедії".
   Саме 26 квітня 1986 року о 01:23 за київським часом на четвертому реакторі ЧАЕС під час його планового вимкнення виникла неконтрольована ситуація,внаслідок якої сталися два вибухи. Їх потужність була настільки великою, що було зруйновано сталеву і свинцеву обшивки реактора, а в повітря піднялося понад 60 тонн радіоактивних матеріалів.
Сумарна радіація викинутих у повітря ізотопів склала 50 мільйонів кюрі, що у 30-40 разів більше, ніж при вибуху ядерної бомби в Хиросимі у 1945 році.
  У цей день відзначають День Чорнобильської трагедії. Люди вшановують пам'ять загиблих під час трагедії, згадують про героїзм пожежників, експлуатаційного персоналу станції, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
  Тому і наша кнгигозбірня  не залишилась  осторонь цієї події. Була викладена тематична викладка літератури під назвою "Чорнобильська  катастрофа - екологічна   катастрофа"  а також проведена година - реквієм " Твій біль Україно -Дзвони Чорнобиля"

Немає коментарів:

Дописати коментар