суботу, 22 березня 2014 р.

Хто Шевченка прочитав , той багатший серцем став


Шевченко….
Велич! Мудрість! Слава!
Таланту доля не завада!
    Вкраїни син! Мірило духу!
               Сльоза злиденних! Крик до руху!
              Ти – не в’язень кріпацьких тенет!
            А геній – художник і геній поет!
Цими березневими днями Україна відзначає 200 – річчя від дня народження видатного українського поета , художника, громадського діяча Тараса ШЕВЧЕНКА.
  
Феномен  Великого Кобзаря в тому , що у своїй поезії він вперше окреслив українську національну ідею, створив цілісну філософію буття українського народу, дав йому вчення боротьби за власну державу, стверджуючи, що тільки «У своїй хаті своя правда і сила і воля!».В основі цієї системи є Бог,Україна, Свобода!
   « Його творчість, світоглядні ідеї мали величезний вплив на  подальший розвиток української культури. Й на долю кожного з нас – як його сучасників та і нащадків. Адже те , про що він писав, що передбачав, у що вірив і про що мріяв майже два століття тому, актуальне як учора, так і сьогодні, і в прийдешньому - у цьому дивовижна сила таланту генія.» - такими словами у нашій бібліотеці  розпочався літературний круїз  «Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став».  Захід був присвячений ювілейній даті генія , проте в нього були вплетені події , які відбувалися в Україні впродовж трьох останніх місяців. А загиблих на майданах нашої держави вшанували хвилиною мовчання і запалили свічку пам’яті.


1 коментар: