середу, 17 грудня 2014 р.

Мій Святенький Миколаю, завітай, скоріш, благаю!



Традиція привітання в день святого Миколая, обдаровуючи дітей, почалася в Німеччині. Ще у далекому Х столітті в одному Кельнському соборі, у день пам’яті святого Миколая, учнів почали поздоровляти, роздаючи їм солодощі. Вже пізніше майже у всіх оселях країни люди стали вивішувати свій шкарпетки або черевички на двері та балкони, щоб отримати подарунки та поздоровлення від святого Миколая-Чудотворця. Згодом ці традиції поширилися по всій Європі. Але найкращі вітання в день святого Миколая отримували тільки слухняні дітки.
       В Україні склались деякі звичаї щодо привітань з днем святого Миколая. Саме в ніч з 18 на 19 грудня більшість слухняних дітей отримують подарунки від Миколая-Чудотворця. Частіше всього святкові привітання від Миколайчика у виді цукерок та інших солодощів діти знаходять під подушкою або на підвіконні.
        Ходять легенди, що за день до свята, Миколай досить плідно працює, випікаючи зірочки в дарунок дітям. Саме ця випічка потрапляє до лантуха святого Миколая і стає схожою на свого майстра. І тому солодощі та печиво, яке діти знаходять вранці, почали називати миколайчиками. В наш час у багатьох українських родинах будь-які привітання з днем святого Миколая теж прийнято називати миколайчиками. Крім того, всі поздоровлення, отримані в цей день, викликають усмішки та гарний настрій у більшості людей.
       Слід зазначити, що день святого Миколая – це не тільки дитяче свято. У минулі роки в Україні саме з привітань на Миколая молодь починала готуватися до сватань та вечорниць, шила вбрання і майструвала маски для наступаючих святкових розваг.

   Наша книгозбірня також не залишається осторонь такого свята. Ми проведемо театралізоване дійство  «Мій Святенький Миколаю, завітай,  скоріш, благаю» - для наших найменших користувачів, а також у бібліотеці  влаштована викладка літератури « Святий Миколаю, принеси усім дари з небесного раю!»
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар