четвер, 22 січня 2015 р.

Там де єдність там і сила


День Соборності України — святоУкраїни, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.
Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.
У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.
Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель.
Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її  філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ — початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні  інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.
День Соборності — це нагадування про те, що сила нашої держави — в єдності українських земель. А поразка Української Народної Республіки нагадують сьогоднішньому українському суспільству про його роль у формуванні якісної і вольової політичної еліти, здатної гідно відповідати на геополітичні виклики, які стоять перед  сучасною Україною.Ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні.
Бережімо як найвищу цінність нашу українську соборність, і ми досягнемо мети.
Наша бібілотека також прєднюється до відзначення цього  свята. Буде проведено історичний екскурс  « Там де єдність там і сила»., а також для наших користувачів облаштована тематична викладка літератури  «Соборна моя Україно»



Немає коментарів:

Дописати коментар